torsdag, april 17, 2008

Italienaren på Åhlens

Vill man köa och äta lite pasta är detta rätta stället. Tog en italiensk risotto som var bra för att vara lunch. Visst kunde det varit lite mer vin i risotton och mer smak. men man kan inte vara allt för kinkig en dag som denna. Solen skiner ju. (även om det blåser snålt)

Andra i sällskapet tog en lasange, och den ligger över medel. Långt ifrån caféernas microvärmda.

Plus: får man ändå ge till maten. God
Minus: köerna fram till beställningen.

onsdag, april 16, 2008

Men hallå!?? De svarta fåren

Det lockar alltid med att utforska nya ställen. Idag fastnade jag för De svarta fåren i Gamla stan. Liten varningsflagg för turistfälla men menyn på nätet lät helt ok. Jag refltekterar först nu över att den anger menyn för vecka 15, ganska påpassligt när almanackan säger vecka 16. Det förklarade också att menyn på plats var lite annan.

Lammfärsbiffar med bakad potatis, serverat med bakpotatis och yougurth mynta var ett alternativ, Grillad kyckling med bulgur, grönsaksspett och tzatziki var ett annat (också kallad hälsotallrik) Spansk paella med kyckling och Fisk och skaldjusrgryta var de två övriga.

En ganska spännande och intressant meny som i mitt tycke andas lite kärlek. Upplägget är hyffsat modernt och spännande (även om ringlad balsamicoreducering känns lite gammalt)

Men hur kan man förstöra ett sådant upplägg med att servera maten kall? knappt ljummen. Min hälsotallrik var rumstempad :-)

Vi kommer nog inte igen, tyvärr

Plus: Man skulle kunna säga ambitionen i maten, men vad hjälper det när man inte kan hålla den varm?
Minus: Kylan. Och att bli serverad dricka efter "varm"rätten?

tisdag, april 15, 2008

Forza, Fiore

Detta är stället med lång kö och därför går vi sällan dit.

Idag var vi tidiga.

Menyn består som sig bör av pasta och Pizza. Dessutom finns ett alternativ med marinerade blandade medelhavsgrönsaker. För mig blev det en Pasta med salsiccia och en enligt menyn, tomat och saffransås. Något saffran smakade det inte.

Stället får godkänt, maten är god och ganska rikligt, pizzorna ser mycket bra ut. Men är lite tuffa till lunch.

Plus: jo, maten är god. Men grönsakerna ser godare ut på menyn. när blev grönaärtor medelhavsmat?
Minus: Tråkig sallad och vatten till maten, kaffe i kanna på varmhållning. Usch!

En svag tumme...

måndag, april 14, 2008

Ännu en gång, Lilla Karachi

Solen sken och det blev Gamla Stan.

Måndag på LK betyder Mutton Vindaloo, gott.

Plus: God stark mat
Minus: Om jag fick välja skulle portionerna vara lite större. Men det kan man faktiskt köpa till. Kanske ska göra det nästa gång...

lördag, april 12, 2008

Inte mer än bara, Underbara bar

Lördag

I glada vänners lag. Tyvärr var det fullt på Sveijk, 90 min kö för bord. Minst. Testade Kopanagh - lika illa där.

Underbara bar föreslogs. Bord fanns och lyckliga intog vi plats på "gräddhyllan". Menyn kändes fisk men inte stället. Kött var också på menyn. Valet föll på en Lyxplanka. Den "generösa" biten oxfilé var förvisso god, men knappast generöst. Kantarell- och Bearnisesåserna var på sin höjd ljummen. Duchesspotatisen snålade de inte på dock. Nja.

Servisen var mycket trevlig och påfallande uppmärksam. Tyvärr inte helt vanligt idag. Men att inte kunna använda en korkskruv visar på små brister likaså att inte hälla upp vin till övriga efter avsmakningen.

Plus: Att vi fick sitta ostört i över tre timmar och prata minnen
Minus: Maten håller inte fullt ut. Servisen lite oskicklig, även om hon var trevlig och uppmärksam, så ska man kunna sina saker lite bättre

fredag, april 11, 2008

Wok house, utan hetta i Gamla stan

Man blir inte riktigt klok på konceptet. Som namnet antyder är det ett Wok-ställe, men inredningen går i klar enkel IKEA-stil med några få asiatiska attribut på väggarna. Dagens innehåller två wok-rätter som kan kombineras och sen en hälsotallrik, bulgur- och avocadosallad med grillad kyckling.

Woken är godkänd men inte mer. Maten serverades ljummen och lite mer styrka/smak kan vara önskvärt. Men det är frächt och rikligt tilltaget. Hälsotallriken och bulgursalladen ser förvillande lika ut och det som skiljer är nog att det är ris istället för bulgur i Hälsotallriken. Dryck ingår och väljer man Pepsi Max blir det en burk, annars tapp.

Servisen är ett kapitel för sig. Inte helt smidig och uppmärksam.

Plus: god mat och Pepsi på burk
Minus: tråkig lokal och ljummen mat.

torsdag, april 10, 2008

Favorit i repris. Libanesen

Hit går vi ofta. Inte för att det är många nya rätter på menyn. (har varit samma sen lång tid tillbaka) utan snarare för att det är gott.

Plus: äntligen är salladskålen utbytt mot riktig sallad
Minus: Tja, inte så mycket egentligen. Men det kanske börjar bli långtråkigt att menyn inte byt. Å andra sidan äter vi bara tre av menyns rätter. Makloubi, Kafta och Belledi

onsdag, april 09, 2008

Kupongens talan, Personalmatsalen Rosenbad

Bråttom och lite fantasi gjorde att kosan idag styrdes mot Rosenbad och matsalen där. Kräftströmming med potatismos eller Flygande jacob.

Inte mycket att säga. Jag tog Flygarn och den var sådär. Väldigt inspirerad av korv stroganoff, dvs tomatsmaken i såsen tog överhanden. Knappt några jordnötter heller.

Plus: Inte mycket, Tzatsiki i salladsbordet kanske
Minus: Kort sakt, maten var ingen höjdare.

Årdningen återställd med två latte på Panini efter :-)

tisdag, april 08, 2008

Buffé när den är som bäst, Pong

Köerna brukar ringla sig lång in i en virvel av svårlöst logistik. Det börjar bra med att betala innan man kommer in, smidigt. Väl inne får man snabbt hjälp med bord men det är sedan som svårigheterna börjar. Kön till buffébordet är lång och flödet tar tid på sig. Idag hade vi dock tur, och det var nästan ingen kö när vi kom.

Maten är förvårnasvärt trevlig för att vara buffé. Den kalla kyckling salladen är underbar, de varma rätterna har stor åtgång och ligger inte på värmning speciellt länge.

Plus: Maten, smakrik och god
Minus: Kaoset och den långa kön. I lokalen är det hög ljudvolym och en lunch kan bli lite högljudd. Idag fick vi sitta i V.I.P rummet, där var det väldigt behagligt.

måndag, april 07, 2008

Måndag på Il Giardino

Lunch med en gammal kollega. Gamla kollegor är inte lite kräsna som mina nuvarande så nu hade jag min chans på Rest. Klara. Tyvärr var menyn inte speciellt imponerande så det var bara att fortsätta gå.

Il Giardino brukar vara ett säkert kort. Men idag var det måndag på fler sätt. Lite trött. Maten var smaklös och ljummen, inte mycket att hurra för. Åt en Delizie, pasta rullar med ost och skinka. Sorry men kocken var väldigt snål med smak, eller hade hon/han glömt?

Bäst: Macchiato efter maten för tio spänn
Sämst: Salladen, smakar mest vitkål (vilket det iofs är)

fredag, april 04, 2008

Nja, Neko

Den lilla glada katten i Gallerian fick besök av oss idag. Jag blev inte så glad över besöket. Ganska menlös mat utan smak som märks. Yakinikun var blek men riklig. Nudlarna såg lite tråkiga ut och den wokade kyklingen var utan hetta.

Plus: tja, att kön gick fort trots sin längd? Icke. Sorry inget plus idag och det är ändå fredag!

Minus: den uteblivna smaken.

Vi behöver nog inte gå hit på ett tag. -Det är ju ett plus att veta!

torsdag, april 03, 2008

Smått och gott! Hotell Terminus

Terminus har genomgått en uppfrächning för någon månad sedan. Men ärligt talat, vad gjorde de? Lite ny färg? Det lyser fortfarnande frukostmatsal/hotellbankettsal över lokalen. Lite opersonlig och tråkig.

Menyn har däremot fått en uppfrächning. Det är en fröjd att läsa den och idag var valet så enkelt att de andra inte fick ha några synpunkter på vart vi skulle. Koriander och lime på samma rad gör valet enkelt. Vi blev inte besvikna. Min i vanlige fall väldigt svårflörtade kompanjon utbrast i ett "det var gott". Det säger hon inte speciellt ofta (om det inte är jag som lagar maten förstås)

Grillat kycklingbröst med tomat, mango & ananas salsa samt koriander & lime crèmefraiche
Vitvinspocherade spättafileér med havskräftgräddsås & saffranspilaffris
Krämig sparrissoppa toppad med brödkrutonger & friterad parmaskinka samt vanilj & chilikryddad fruktsallad med citroncrème (83kr)

Plus: god mat, lugn miljö
Minus: små portioner

Kaffet idag intogs på centralen Ritazza. Killen som stod i kassan önskade att han var någon annanstans, vi var beredda att hålla med. 35 spänn för en mellan och medioker latte är lite mycket. På pannini får man en bätte kaffe plus en gobit för mycket mindre

Middag med råge, Döden i grytan

Ibland går jag ut och äter middag också. En gammal vän tog med mig till Döden i grytan. (Måste kanske vara gamla bekanta för att våga gå med till ett ställe med det namnet) Hur som helst, stället är populärt och har fått flera av DN:s gulddrakar för bästa mat i mellanklassen.

Till förrätt delade vi på en stor charkuteritallrik på inrådan av servitören. Vi hade först tänkt oss varsin, men som det mesta här var den stor. Ett stort fat med urval av charkuterier och några inlagda vitlöksklyftor och soltorkade tomater. 135:- Till min stora sorg kände jag att det fattades något, Parmesan! Hur 17 kan man servera detta utan en bit god väl lagrad parmesanost. :-(

Som huvudrätt tänkte jag mig en grillad kyckling under tyngden av en tegelsten, men eftersom det var en halv kyckling (stor som en mindre tupp enligt vår eminente kypare) så föreslog han grillade lammracks. - Är det något kött på dem? frågade jag. - jo svarade servitören, du kommer inte att bli besviken. Det blev jag inte. Det var en rejäl bit rack kan jag lova, med mycket kött på. Rätterna serveras utan tillbehör och man beställer dessa till. Vi tog Brocolli (nog den godaste jag ätit) Kronärtskocka stekt i olja med vitlök, samt potatis krocketter med spenat och parmesan. Gott!!!

På min tallrik låg tillsynes en stor skiva mozzarella ost, när jag skulle smaka den visade det sig vara en av de största kryddsmörsbitar jag sett. säkert tio cm i diameter och två tjock. Lite väl mycket kanske, men satan vad gott det var. Vitlök och citron, mums.

Plus: mycket god mat, trevligt ställe, bra sevice.
Minus: Ingen parmesan till förrätten!, mängden kryddsmör var på tok förstor.

Det var ganska skönt att prommenera hem några kvarter efter middagen

onsdag, april 02, 2008

Här vill man sitta länge, Meze lounge

Ärenden tar mig upp mot Berzelii Park. Och jag passar på att boka in en lunch på stans antagligen bästa Libanes. (Libanesen får ursäkte) Här serveras en generös buffé på uppemot 30 rätter och röror och andra godsaker.

Att stressa vidare är ingen idé här. Maten är god och riklig så man vill sitta kvar länge och njuta. Men det gäller att komma i tid, stället är populärt och det kan vara svårt med bord om man kommer vid 12.

Bäst: valnötsröran
Sämst: logistiken kring betalningen, inte helt klart hur man ska göra. Att först gå förbi buffén för att betala och sedan gå tillbaka är omständigt. Att sen kortköpet avbryts två ggr är inte heller så roligt. Men valnötsröran och det andra väger upp med råge....

tisdag, april 01, 2008

Stans bästa mackor, Subway slussen

Av tradition stannar jag till på Subways relativt nyöppnade ställe vid slussen. Subway är outstanding på mackor i stan. Bara att buga , bocka och beställa. Spicy italian är det som gäller. Killen bakom disken har väl snart min macka klar när jag kommer på tisdagarna. Full koll på vad jag brukar beställa.

Det svåraste är att bestämma vilken dressing man ska välja. Men lite variation i maten måste man väl ha?

Åter igen, Lilla karachi

Detta är ett ställe som man gärna återvänder till. Syndikalisternas aktion är avslutad efter att ha köpts ut av restaurangen. Finns väl vissa som ser annorlunda på det, men för mig känns det lite som deras metoder mer liknar beskyddarligor än facket. I alla fall så som jag vill se det i ett rättssamhälle där tvister löses i domstol och inte genom utpressning.

Nu har gästerna återvänt (var var ni under "blockaden"?) och stället är fullt igen vi slapp källaren idag.

Maten är som vanligt bra. God smak, når kanske inte ända fram som Pakisktanskt eller indiskt för den slarvige. kunde smaka lite till. Som lunchställe är det dock helt OK. Biff karahi var lagom stark och god

Latte på Espresso House på väg tillbaka.

måndag, mars 31, 2008

Inte mycket att säga om, John Criss Coffee

Ibland när fantasin tryter och det inte är läge för långa utfärder, då styr vi kosan till John Criss på Drottninggatan. Detta fik bjuder faktiskt på en helt ok lunch. Dagens är Bulgur- eller pastasallad med tillbehör plus någon pasta. Allt värms i micro. Pastasalladen är ljummen.

Här blir det ännu bättre när det går att sitta uppe.

Tummen upp för prisvärd och god lunch

söndag, mars 30, 2008

Som väntat fast lite godare. Mc Donalds

Svårplanerad söndag. Sommartidsomställningen gör att man ligger efter hela tiden. Rejält hungrig efter ett körrep. På väg hem passar McD bra.

Jag har försökt äta något ur deras tillfälliga Amerikanskinspirerade meny tidigar (jo jag vet att det mesta där är amerikanskt) Men vid tidigare försök har såsen varit slut, brödet och osten varför det blivit gamla trotjänare. Idag var det dock annorlunda.

Texasgrande var en trevlig bekantskap. Lite sting i en tacosinspirerad sås på burgaren, tillsammans med en guacamole.

Men vad händer med McD? Lokalerna har frächats upp rejält de senaste åren. Modernt och snyggt, men vad i hela världen händer med maten? Nu har jag några gånger fått besked att något tagit slut, annars får man vänta lääääänge på denna snabbmat. Eller så får man en burgare som legat på värme ännu längre. Själva burgarna börjar bli pinsamt små, en Mc Feast som förr var riklig och stor har nu blivit en förvuxen cheesburger. McDonalds borde lyssna på chef Gordon från Den elake kocken/kitchen nightmares. Det är maten man kommer tillbaka för, inte inredningen. Speciellt vi som inte får en ny leksak varje vecka.......

Erbjudande igår var att man fick en burk CocaCola Light på köpet när man köpte en plusmeny. Tyvärr var burkarna slut så den exta colan serverades i en vanlig 40cl mugg. Hur kul är det att trycka ner ytterligare 40cl efter de 50 man får i plusmenyn

Duger som hungerstillare en sen söndag. Men inte till lunch eller något vettigt.

fredag, mars 28, 2008

Äntligen avklarad, Klara mat och prat

På Mäster Samuelsgatan finns ett ställe som jag haft ögonen på sedan de öppnade i höstas. Klara mat och Prat. Nya ställen brukar alltid ha lite mer glöd och glädje i maten. Lite långt bort, otajming med menyer och annat har satt hinder i vägen för att besöka detta ställe. Men idag hände det.

På menyn idag:
Kalvfärslimpa med fetaost, soltorkade tomater, tomatsås och potatismos
Stekt majskyckling med grillad sparris, jordärtskocka & ris
Sotad maj majfilé med kålkimchi, jasminris och sötsursås

kalvfärsen gick bort på grund av att middagen ikväll redan är planerad och är inte helt olik densamma. Maj majfilén (undrar om det kanske skulle vara hajmalfilé?) verkade intressant, men föll på osäkerheten. Mat som serveras med en klick sweetchili sås gör mig misstänksam.

Kycklingen (vart tog jordärtskockan vägen kan man undra när man läser menyn) var god och saftig. En stor bit var det också. 2 slokande sparrisar var goda.

Dryck på tapp och fräch sallad ingick. Kaffe på maten som serverades i termos är ett plus. Vem blir glad för en kopp kaffe som stått på värmning bra länge?

Bli inte avskräckt om det är lite kö. Jo stället är ett brick-lunchställe men det är ett bra flyt på serveringen och det verkar inte vara så svårt att finna sittplatser.

Latten på John Chris coffe kan inte mäta sig med Paninis, men får duga en solig dag när man är på denna sidan stan.

torsdag, mars 27, 2008

En gång i veckan. Libanesen

Inte för inte vi går hit typ en gång i veckan.

Det är nära.
Det är trevligt.
Det är gott och mättande.

Ett ställe som haft samma tre-fyra rätter (vi äter typ tre av dem, ktyckling, kafta och blandtallriken) så länge jag kommer ihåg måste vara bra om man äter där så ofta som vi.

Vi vet vad vi får och man blir långt ifrån besviken. Färsk frukt serveras till maten, liksom riktig läsk på burk. Idag blev det en Kafta. Gott.

Efter det en latte från Panini med gobit. (hur snabbt kan en lite godbit bara försvinna?) Solen värmde...